Η ιατρική παράδοση της Πτολεμαϊδας συμβαδίζει με την κοινωνική της παράδοση Ακολούθησε και αυτή τους ρυθμούς των κοινωνικών μετατροπών που σημειώθηκαν μετά από το 1960, που οι βιομηχανικές δραστηριότητες της ΔΕΗ με επίκεντρο το λιγνίτη επέφεραν στην κοινωνία. Έτσι ενώ πριν δύο μικρές κλινικές και ένας υγειονομικός σταθμός που υπολειτουργούσε κάλυπταν στοιχειωδώς τις ανάγκες τις υγείας, αυτές μέσα σε μία σε μία δεκαετία εκρηκτικών μεταβολών, στοιχειοθέτησαν την ανάγκη της αναβάθμισης των υγειονομικών και νοσηλευτικών παροχών και δυνατοτήτων της πόλεως.
Τέλος δεκαετίας του 1970 και με αιτία και αφορμή τη διαθήκη του αείμνηστου Μποδοσάκη- ο οποίος είχε ξεκινήσει την βιομηχανική επιχειρηματική γιγάντωση από την Πτολεμαϊδα-, προέκυψε θέμα ανέγερσης «Δωρεά Μποδοσάκη» Νοσοκομείου στο Νομό Κοζάνης. Αυτό αφού προκάλεσε τις συνήθεις αντιδράσεις μεταξύ γειτονικών πόλεων αντιγνωμίες και αντιθέσεις, τελικά οδήγησε στην απόφαση της πολιτείας να ανεγερθεί το Νοσοκομείο στην περιοχή της Πτολεμαϊδας..
Πράγματι το 1984 ιδρύθηκε το Κρατικό Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας στεγαζόμενο στο κτίριο της κλινική Μπαλταδώρου, το οποίο για μία τριετία λειτούργησε σαν παράρτημα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης. Επειδή διαπιστώθηκε ότι παραρτηματική διοίκηση και η ιατρική συνλειτουγία με το Μαμάτσειο δεν επέτρεπε την ορθή διαχειριστική διεκπεραίωση και ιατρική λειτουργία και ανάπτυξη του νοσοκομείου η Πολιτεία το 1987 δημοσίευσε τον ανεξάρτητο νοσοκομειακό οργανισμό του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας, δυναμικότητας 110 κλινών.
Τον Αύγουστο του 1992 όλος ο μηχανισμός του Νοσοκομείου μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στο νεόδμητο κτίριο, δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στις βόρειες περιοχές της πόλης.
Το 1995 δημοσιεύθηκε ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου δυναμικότητας 250 κλινών εκ των οποίων 105 στον Παθολογικό τομέα , 120 στον Χειρουργικό τομέα και 25 στον Ψυχιατρικό τομέα.