Παρουσίαση έρευνας στο Παγκόσμιο Συνέδριο της IDF στην Ινδία

thumb

Η ομάδα του Κ. Δολιανίτη αλλάζει τα δεδομένα στο Διαβήτη – Εξαιρετικά σημαντική η παρουσίαση έρευνας τους στο Παγκόσμιο Συνέδριο της IDF στην Ινδία.

Ένα σπουδαίο επίτευγμα σε επιστημονικό επίπεδο παρουσιάστηκε με άρωμα Πτολεμαΐδας, στο Παγκόσμιο Συνέδριο της IDF (Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη) για τις Επιπλοκές του Διαβήτη.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ερευνητική εργασία διετούς διάρκειας την οποία παρουσίασε προφορικά ο Παθολόγος-Διαβητολόγος Κωνσταντίνος Δολιανίτης, Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Στην ομάδα του κ. Δολιανίτη κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής και οι Ιατροί της ΜΤΝ του Μποδοσάκειου Νεφρολόγοι Χρήστος Κατσίνας, Δημήτριος Μακρίδης και Δέσποινα Καρασαββίδου, οι Γιατροί της Παθολογικής του Μποδοσάκειου Παθολόγοι Ζόριτσα Λάζοβιτς και Αθανάσιος Διδασκάλου, καθώς και οι Ειδικευόμενες Βαγγοπούλου Αναστασία, Ζαμπέτα Αθανασία, Φιλιππίδου Αναστασία και Χαντάντ Νάσρα. Στην ομάδα επίσης συμμετείχαν ο Νεφρολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κωνσταντίνος Στυλιανού, και ο Δημήτρης Τσαλικάκης, Λέκτορας του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.  

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο Άγγλων ερευνητών ο οποίος ποτέ δεν είχε αξιοποιηθεί εργαστηριακά, με τη βοήθεια του οποίου προκύπτει πληροφορία για την ποσότητα και την κατάσταση των κυττάρων του οργανισμού που παράγουν ινσουλίνη. Βάσει αυτής της πληροφορίας, μπορούν να προκύψουν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία των ασθενών, κυρίως με κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμπτώματα. Με την εν λόγω μέθοδο μπορούν να διαχωριστούν οι διαβητικοί. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός τους, και αυτό έχει σημασία για την θεραπεία και την πρόληψη των επιπλοκών. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν ζητήματα βάσει δύο παραγόντων: Του πόσο προβληματική είναι η δράση της ινσουλίνης στους ασθενείς, και της ποσότητας ινσουλίνης που παράγει ο κάθε οργανισμός. Το έργο των ερευνητών μας, αξιολογήθηκε ιδιαίτερα θετικά από την Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη, και θεωρήθηκε πολύ σημαντικό επίτευγμα για τη σύγχρονη Διαβητολογία. Έτσι, κλήθηκαν να το παρουσιάσουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Επιπλοκές του Διαβήτη που έγινε στις 26-28 Οκτωβρίου στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας. 

Οι Κ. Δολιανίτης, Χ. Κατσίνας και Δ. Μακρίδης μετέβησαν στην Ινδία και παρουσίασαν στην επιστημονική κοινότητα τους καρπούς της έρευνας τους, αλλάζοντας τα δεδομένα στο Διαβήτη. Το πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί, είναι το ότι τόσο υψηλού επιπέδου έρευνες γίνονται μόνο σε μεγάλες Πανεπιστημιακές Κλινικές, και όχι σε κλινικές περιφερειακών νοσοκομείων. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι συχνό το φαινόμενο να παρουσιάζονται εργασίες ερευνητών μας σε παγκόσμια συνέδρια. Πρέπει συνεπώς, όλοι μας στη Δυτική Μακεδονία να είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που στο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, έχουμε τόσο καλούς επιστήμονες. Οφείλουν δε και οι αρμόδιοι, να κάνουν ότι μπορούν για να στηρίξουν αυτό το Νοσοκομείο, το οποίο αποδεικνύει ότι όντως αποτελεί κόσμημα για την περιοχή. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα Τρίτη στο Νοσοκομείο, η ερευνητική ομάδα μίλησε για την έρευνα και τη σημαντικότητα της, αλλά και τη μοναδικότητα της σε διεθνές επίπεδο. Μίλησαν επίσης για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διεξαγωγή της.  Συγκεκριμένα, ο κ. Δολιανίτης έκανε αναφορά στις συνθήκες στις οποίες έγινε η έρευνα μέσα στην καθημερινότητα του Νοσοκομείου, αλλά και στην αναγκαιότητα που υπήρχε να γίνει η εργασία με διακριτικότητα μπροστά στον κίνδυνο να την καρπωθούν άλλοι: «Κάποιοι με ρωτήσατε, γιατί τώρα; Εδώ και χρόνια την δουλειά την είχαμε στα χέρια μας, αλλά πρόσφατα άρχισε να βγαίνει προς τα έξω από ξένα κέντρα. Εγώ δεν ήθελα με κανέναν τρόπο η δουλειά που έγινε τόσα χρόνια να πάει χαμένη. Ήταν κάτι που το δικαιούμασταν, μια δουλειά καθαρά δική μας που έπρεπε να τη βγάλουμε. Δεν είχαμε μόνο την παρατήρηση, είχαμε και την παρέμβαση. Πέρα από το ότι το εντοπίσαμε ότι έπρεπε να διαχωρίσουμε τους ασθενείς, βρήκαμε και τον τρόπο. Βρήκαμε τον τρόπο, πήγαμε και στο άλλο σκέλος που είναι η θεραπεία. Αυτά είναι τα μελλοντικά που θα γίνουν. Στο συνέδριο παραθέσαμε το πρώτο σκέλος, δηλαδή το διαχωρισμό των ασθενών κυρίως με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμπτώματα. Αλλά αφήσαμε παράθυρο για κάτι μελλοντικό, για το δεύτερο σκέλος της εργασίας μας. Απλά με κάποιο τρόπο έπρεπε να κατοχυρωθεί αυτό το πράγμα. Να ακουστεί αυτή η φωνή, και να πούμε ότι στην Πτολεμαΐδα είχαμε τον τρόπο να πρωτοπορήσουμε και να κάνουμε κάτι παγκόσμιο. Θέλαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους υπόλοιπους γιατρούς, αλλά και για τα νέα παιδιά που έρχονται». Σημαντική αναφορά  έγινε από τον Κ. Δολιανίτη, στο επιστημονικό επίπεδο της ερευνητικής ομάδας, της οποίας τα μέλη υπηρετούν κατά κύριο λόγο στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο. Συνδέοντας το με την υποστελέχωση που υπάρχει στα ελληνικά νοσοκομεία, είπε πως αυτές οι έρευνες, είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν κίνητρα σε νέους επιστήμονες ώστε να δουλέψουν σε περιφερειακά νοσοκομείο.

Τον ισχυρισμό αυτό επιβεβαίωσε και ο Παθολόγος Αθανάσιος Διδασκάλου ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Δολιανίτη, λέγοντας: «Το κίνητρο είναι οι ευκαιρίες που έδωσε ο κ. Δολιανίτης δεν είναι κάτι που συναντάς συχνά στον ελλαδικό χώρο. Κατά κανόνα σε αφήνουν μόνο να δουλεύεις χωρίς να έχεις κάποιο επιστημονικό όφελος ή επιστημονική ανέλιξη. Εδώ όμως ισχύει κάτι το αντίθετο. Μας δίνονται όλες οι δυνατότητες και τα εφόδια να εξελιχθούμε επιστημονικά, και αυτό είναι που μας προσέλκυσε στο Νομό, και εμένα και τον συνάδελφο μου τον κ. Τουλουμενίδη.» 

Ο Χρήστος Κατσίνας, Διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Μποδοσάκειου και μέλος της ομάδας, ανέφερε τα εξής: «Επιτέλους βρήκαμε ανθρώπους να μπορούμε να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε κάτι που θα ξεφεύγει από τα στενά όρια της μιζέριας που μας διακατείχε μέχρι τώρα. Όχι ότι άλλαξαν τρομακτικά τα πράγματα. Οι συνθήκες είναι λίγο καλύτερες από ότι ήταν παλιά, όμως επιτέλους βρήκαμε ανθρώπους που θα συνεργαστούμε ώστε να δημιουργήσουμε με γνώμονα τον άνθρωπο. Εκεί μπήκαμε εμείς ως νεφρολόγοι, λόγω του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών μας είναι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη. Κοινός στόχος ήταν από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το διαβητολογικό ιατρείο, να φτιάξουμε ένα κοινό ιατρείο νεφρολόγων-παθολόγων. Αυτή η εργασία ήταν το πρώτο βήμα για να μπούμε σε μια συνεργασία πιο βαθιά, η οποία θα δώσει άλλο βήμα σε εμάς σαν Νοσοκομείο, και σε εμάς που θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι παραπάνω, πάντα με γνώμονα την σωστή επιστημονική κατάρτιση και τη σωστή ιατρική φροντίδα για τους ασθενείς μας. Όποιος μπορεί να βοηθήσει, θα τον έχουμε κοντά μας.» Η Νεφρολόγος Δέσποινα Καρασαββίδου είπε πως οι γιατροί στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού θα είναι παρόντες  για ότι χρειαστεί για τη συνέχεια της έρευνας, και δήλωσε πως το ανθρώπινο δυναμικό έχει όλες τις δυνατότητες να προχωρήσει και σε ερευνητικό επίπεδο, φτάνει οι συνθήκες της καθημερινότητας να είναι πιο ευνοϊκές για το γιατρό. Χτύπησε επίσης το καμπανάκι στέλνοντας ένα μήνυμα στον πολιτικό κόσμο της περιοχής, να κάνουν ενέργειες ώστε να στηρίξουν την Κλινική και τον κ. Δολιανίτη στο έργο τους.

Την ερευνητική ομάδα συνεχάρη και η Υποδιοικήτρια του Νοσοκομείου, Αναστασία Βαρδάκα.

Δείτε το συνέδριο ΕΔΩhttps://www.idf.org//OUR-ACTIVITIES/congress/hyderabad-2018.html

Πρόγραμμα Συνεδρίουhttps://www.idf.org/images/IDF_2018_Programme_Book.pdf

Πηγήe-ptolemeos.gr