Χειρουργική

Η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας, η οποία εδώ και τέσσερεις δεκαετίες βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη της Δυτικής Μακεδονίας,ατενίζει με σιγουριά και αισιοδοξία το μέλλον και είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Από 1.1.2019 λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση ,καλύπτοντας όλο το φάσμα της κλασικής ,ελαχιστοεπεμβατικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Δράσεις και καινοτομίες του χειρουργικού τμήματος:

1. Για πρώτη φορά στην Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο της προχωρημένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής που εφαρμόζεται από τις αρχές του 2019 στο χειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ταυτόχρονη λαπαροσκοπική αφαίρεση σκωληκοειδούς αποφύσεως και αιμορραγικής κύστης ωοθήκης.

2. Το χειρουργικό τμήμα της Νοσηλευτικής Μονάδας Πτολεμαΐδας, του Γενικού Νοσοκομείου «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ-ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα πραγματοποίησε την Παρασκευή 1 Μαρτίου και ώρα 11.00π.μ, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» την πρώτη – επίσημη – ζωντανή μετάδοση λαπαροσκοπικής επέμβασης σε πραγματικό χρόνο, σε απευθείας σύνδεση με το χειρουργείο, παρουσία επαγγελματιών υγείας του Νοσοκομείου και της ευρύτερης περιοχής, φοιτητών του ΤΕΙ Μαιευτικής καθώς και εκπροσώπων ΜΜΕ.

3. Στις 4-3-2019 η ομάδα των Χειρουργών με επικεφαλής τον Διευθυντή της Ορέστη Τσιριπίδη , πραγματοποίησε ένα ακόμα πρωτοποριακό βήμα, σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, με τη Χολοκυστεκτομή μιας οπής. Πρόκειται για μία λαπαροσκοπική τεχνική που επιτρέπει την πραγματοποίηση των περισσοτέρων επεμβάσεων της κοιλιακής χώρας, μέσω μιας μόνο μικρής τομής , ελαχιστοποιώντας τη μετεγχειρητική ουλή.

4. Η Χειρουργική Ομάδα του Νοσοκομείου πραγματοποίησε Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση «διάτρησης έλκους δωδεκαδακτύλου» σε γυναίκα 35 ετών! Ο κ. Τσιριπίδης αναφερόμενος στο εν λόγω χειρουργείο, επεσήμανε ότι πρόκειται για μία Λαπαροσκοπική επέμβαση, που για πρώτη φορά γίνεται στη Δυτική Μακεδονία.

5. Mε την επίτευξη νέων και δύσκολων χειρουργικών πράξεων η Χειρουργική Ομάδα του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας με επικεφαλής τον Διευθυντή της Ορέστη Τσιριπίδη, πραγματοποίησε λαπαροσκοπική αποκατάσταση Βουβωνοκήλης σε άτομο, σήμερα Παρασκευή 5-4-2019 το μεσημέρι. Ο κ. Τσιριπίδης αναφερόμενος στο εν λόγω χειρουργείο, επεσήμανε ότι πρόκειται για μία ακόμα λαπαροσκοπική επέμβαση, που πραγματοποίησε επιτυχώς μαζί με τους συνεργάτες του.

6. Στις 6 Μαιου 2019 πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά σε ζωντανή μεταδοση από το αμφιθέατρο του Νοσοκομειου σε απευθειας σύνδεση με τα χειρουργεία του Νοσοκομείου λαπαροσκοπική αποκατάσταση υποτροπής μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης.

7. Νέα επιτυχή επέμβαση σε ασθενή με όγκο στην κεφαλή του παγκρέατος υποβλήθηκε με επιτυχία σε παγκρέατο-δωδεκαδακτυλεκτομη (εγχείρηση Whipple) στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.

8. Σε μία ακόμα επιτυχή και δύσκολη χειρουργική επέμβαση προχώρησε σήμερα Τετάρτη 10-7-2019 η ομάδα της Χειρουργικής Κλινικής του Μποδοσάκειο Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας. Συγκεκριμένα Ασθενής 41 ετών από τη Θεσσαλονίκη, με ιστορικό όγκου επινεφριδίου και χολολιθίασης σε έδαφος νοσογόνου παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη, υποβλήθηκε με επιτυχία σε ταυτόχρονη επινεφριδεκτομή και χολοκυστεκτομή στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.